Kan ik voor mijn onderneming ook een rechtsbijstandverzekering nemen?

Kan ik voor mijn onderneming ook een rechtsbijstandverzekering nemen? En waarin verschilt die dan met die voor een particulier?

Als ondernemer weet je dat je vroeg of laat in een juridisch conflict verwikkeld raakt, bijvoorbeeld met een klant of leverancier. Er bestaan dan ook speciale rechtsbijstandverzekeringen voor bedrijven waarbij de verzekeraar zo veel mogelijk rekening houdt met de bedrijfsactiviteiten.

Iedere zelfstandige of onderneming kan een rechtsbijstandverzekering aangaan. Deze verzekering begeleidt de ondernemer in eventuele geschillen.

In eerste instantie kan je ze raadplegen om te weten wat je rechten en mogelijkheden zijn als je in een conflict bent met een klant, een leverancier, een buurtbewoner, …

Als er effectief een juridisch conflict is, zal de rechtsbijstandsverzekeraar proberen beide partijen tot een minnelijke oplossing te laten komen.

Lukt dat niet en heeft het zin om er een zaak van te maken, dan staat de verzekering in voor de juridische kosten (expertises, erelonen, procedurekosten) die daaraan vasthangen. Meer over de werking van de rechtsbijstandverzekering vind je hier.

Het verschil tussen een rechtsbijstandverzekering van een particulier en die van een onderneming zit hem in het maatwerk. De rechtsbijstandsverzekeraar moet een zicht hebben over het risico dat hij loopt en dat kan nogal verschillen van bedrijf tot bedrijf. Sommige activiteiten geven meer aanleiding tot geschillen dan andere. Daarnaast telt ook de grootte van je bedrijf (aantal medewerkers, omzet,…) mee. Tot slot is het ook een kwestie van wat je als bedrijfsleider precies verzekerd wil zien en tot welke bedragen je ingedekt wil zijn.

Voor specifieke beroepen bestaan vaak aparte kant-en-klare formules. Door jarenlange ervaring en gerichte analyse kunnen we bepalen welke bescherming beantwoordt aan uw noden van jouw activiteiten. Zo bieden de meeste rechtsbijstandverzekeraars formules voor garagehouders, landbouwers, medische beroepen, …

Terug naar overzicht
2022-08-09T09:44:02+01:00